Monday, August 6, 2007

EUDC prvi dan, nastavak

Da kazem jos par "strucnih" stvari o ovom evropskom, par zabavnih, pa i da stvarno palim na zurku ili spavanje ili gde god vec to idem.

Tamara iz Beograda pita :
"A koje su bile teme ?"

teme su bile sledece :

R1 - This House Would take alternative lifestyles into consideration when allocating scarse resorces (uglavnom se debatovalo na temu alkoholicara i transplatacije jetre).

R2- This House would ban the waering of all clothing covering the face ( dakle, hidzabi i ostali na javnim mestima).

R3 - This house believes the democracy is necessary for achieving economic growth and stability ( ovo je bila tzv. compulsory analysis debata, vise reci o tome kasnije)

R4 - This house believes that Turkey should invade Northern Iraq to fight the Kurdish terrorist ( to je ta "turska" tema koju su nam najvljiali. Dobro smo prosli, mogli smo da debatujemo o nestasici vode u Ankari. Ozbiljno. )

prvo, da pojasnim sta je compulsory analisys debata. To je fakticki debata u kojoj je tema rasprave trenutno stanje u svetu. Dakle, Vlada tvrdi da nesto jeste trenutno stanje u svetu, a opozicija da nije. Kao klasicna vrednosna debata, samo.... drugacije. Enivej, to je bio zapravo samo test da se vidi kako se Evropski debateri snalaze sa time, jer se takve teme cesto furaju na svetskom. Rezultati su bili katastrofalni, ako je od 50 debata 10 bilo iole dobro, dajem ruku, te ih nece biti vise na ovom turniru.

Sto se sudija tice, ja sam imao 3 dobre runde i ovu sa analisys debatom, Jovana je imala citav niz grdoba rundi, a mislim da je i Pedja imao loshe debate, samo sto se on povukao u svoj Imaginarni Veseli Svet, pa se ne zali :) Za Ciru ne znam.

Sve u svemu, svima je ok ovde, a debateri su redom zakljucili da bi im vise debati na engleskom puno znacilo. U skladu sa time : ako ovo cita neko ko ce sledece godine ici na napredni, pocnite da vezbate. Odmah. :)

sto se zabavnosti tice, nema ih nesto.

Bila neka zurka sinoc. Kao. Ima i neka veceras, zapravo sada, samo sto sve previse mrzi da idu. Meni je funny highlight bilo danas kad se Peki Vulverin za vreme vecere polio vodom iz bokala, pa vi vidite.

Eto, tolko ovaj put.
Sledeci update stize sutra uvece, kad/ako nas vrate sa krstarenja Bosforom.

pozdrav

4 comments:

Unknown said...

Znaci, nisu vas vratili sa krstarenja...

Anonymous said...

pazi ovde je sve na turskom, valjda cu da napisem nesto. vratili nas sa krstarenja, niko u Bosfor nije upao, no boljde na nisu, tj bolje da jeste... evo ja se prijavljujem dobrovoljno... slusaj, Matiji je dosadno jer je penzos... :) salim se, nema neke zabave jer su zurke trajale kratko zbog reda mira i rada. to sto nama to nije blisko ni lako shvatljivo, to je zbog naseg mentaliteta i rakalasnih shvatanja turnira... pozdrav.

Anonymous said...

Podržavam sve što sadrži "Red, Rad, Mir".

Anonymous said...

dear matija.

blog in english. just kidding, but i wish i could read this. see you soon!

~darryl